home-header-final

Zonnepanelen

Met een zonnepaneelsysteem meer regie over eigen energie!

E.T.B. Willem Bos kan er voor zorgen dat u met zonnepanelen zelf producent wordt van stroom. Door middel van zonlicht (ook bij bewolkt weer) wordt elektriciteit opgewekt, die u vervolgens gebruikt voor bijv. uw televisie, wasmachine of uw computer.

Zodoende bespaart u geld, veel geld. Een gangbaar systeem levert u al snel een energiebesparing op van 50%. Én u bent ook nog eens goed bezig voor uw leefomgeving.

Veelgestelde vragen

Aanschafprijs
Een zonnepaneelinstallatie is middels deze regionale actie met grootschalige inkoop zonder subsidies rendabel. Om echter zomaar een prijs te noemen is lastig aangezien iedere situatie anders is. Wij zorgen (wanneer u de calculator ingevuld heeft) binnen 24 uur voor een offerte in uw e-mailbox.

Systeemkeuze
U kunt bij ons kiezen voor een doe-het-zelfpakket of een compleet gemonteerd systeem. Indien een DHZ pakket uw voorkeur geniet, worden alle materialen (inclusief omvormer, dakmateriaal en bekabeling) franco bij u thuis afgeleverd.

All-in gemonteerde systemen
Wij bieden u ook compleet gemonteerde systemen. Na een adviesgesprek met een van onze adviseurs wordt op basis van uw energieverbruik, uw dakafmetingen en/of uw budget een systeem op maat gemaakt. Vervolgens kunnen we de dakmontage van de panelen voor u verzorgen, evenals de montage van de omvormer tot de aansluiting op het net. Een brutoproductiemeter wordt geplaatst door uw netbeheerder.

Financiering
Het is mogelijk om uw zonnepanelen d.m.v. een hypotheek te financieren. Sommige banken bieden extra aantrekkelijke hypotheekvormen aan die u tot 1% kortingsrente bieden. Bovendien is de rente fiscaal aftrekbaar.

De hoeveelheid elektriciteit die wordt opgewekt door zonnepanelen is afhankelijk van het vermogen, gemeten in Wattpiek (Wp). De gangbare systemen bestaan uit panelen van 235 Wp. Op jaarbasis leveren deze ongeveer 211 kWh aan elektriciteit op.

Jaarlijkse opbrengst zonnepanelen
Met zonnepanelen wordt u zelf stroomproducent. U hoeft dus (grotendeels) geen elektriciteit af te nemen van uw leverancier, waardoor u flink bespaart op uw energierekening.

Systeem op maat
Afhankelijk van de hoeveelheid elektriciteit die u wenst op te wekken met een zonnepaneelsysteem is een systeem op maat mogelijk. Vraag ons om een vrijblijvend adviesgesprek.

Energiebesparing
Uw opbrengst uit een zonnepaneelinstallatie bestaat uit de besparing op uw energierekening (vermeden inkoop van elektriciteit): tarief 2012 euro 0,225 per kWh (inclusief BTW en energiebelasting)

Rekenvoorbeeld
De familie Zonnestroom heeft jaarlijks een energieverbruik van 3.500 kWh, tegen een tarief van € 0,225 (gemiddeld tarief 2012 incl. energiebelasting en BTW). Om grotendeels in de eigen behoefte te kunnen voorzien, plaatsen ze een installatie bestaande uit  15 panelen van 235 Wp (totaalvermogen 3.525 Wp), waarmee jaarlijks circa 3.000 kWh wordt geproduceerd. Deze elektriciteit hoeven ze dus niet meer af te nemen van het net, waarmee ze dus 3.173 x € 0,225 = € 714,- besparen.

Werking
Zonnepanelen, ook wel fotovoltaïsch of PV-paneel genoemd, zijn panelen die licht omzetten in elektriciteit. Ook bij bewolkt weer wordt er elektriciteit opgewekt.

Zonnepanelen bestaan uit meerdere zonnecellen die met elkaar verbonden zijn. Elke zonnecel is gemaakt van speciaal materiaal waarin, onder invloed van licht, een spanningsverschil ontstaat. De meeste apparaten werken alleen op wisselspanning van 230 Volt. Daarom is er meestal ook nog een omvormer (inverter) nodig. De omvormer zorgt ervoor dat de stroom uit de zonnepanelen omgezet wordt in wisselstroom van het juiste voltage.

zonnepanelen_werking_pv

De hoeveelheid stroom die zonnepanelen opwekken, hangt af van de hoeveelheid zonlicht en het vermogen van de zonnepanelen. Het vermogen wordt uitgedrukt in Wattpiek (Wp) en is het vermogen dat een zonnepaneel levert als de zon er vol op schijnt. Een zonnepaneel van 235 Wp levert jaarlijks ongeveer 211 kWh aan elektriciteit op. Een gangbaar systeem van 2.820 Wp (12 panelen van 235 Wp) levert jaarlijks ongeveer 2.538 kWh aan elektriciteit op. Dit is al bijna voldoende om de totale elektriciteitsverbruik van een gemiddeld Nederlands gezin te dekken.

Oriëntatie zonnepanelen
Zonnepanelen behalen het beste rendement bij een helling tussen de 30 en 60° en een oriëntatie van 5° west t.o.v. het zuiden.

Met een instralingsschijf is de instraling voor alle hellingshoeken en oriëntaties eenvoudig te bepalen. Een instraling boven de 90% is optimaal. In het algemeen geldt dat zonnepanelen aan dit instralingspercentage voldoen als:

  • ze niet beschaduwd worden
  • de oriëntatie tussen zuidwest en zuidoost ligt
  • de hellingshoek tussen de 30 en 60 graden ligt.

zonnepanelen_werking_hellinghoeken

Of wel: als u een woning heeft met een plat of hellend schaduwvrij dak, georiënteerd tussen het zuidwesten en het zuidoosten, dan is uw dak zeer geschikt voor een zonnepaneelsysteem.

Installatie
Zonnepanelen kunnen op verschillende manieren worden geïnstalleerd. Ze zijn zowel geschikt voor hellende daken als voor platte daken. De systemen voor hellende daken kunnen op de daklatten worden geplaatst. Een volledig dakgeïntegreerd systeem is echter ook mogelijk. Voor platte daken is een platdakopstelling een vereiste, om zodoende de panelen in de juiste hellingshoek te plaatsen voor een maximaal rendement.

Voor elke situatie hebben wij een gepaste oplossing. Onze adviseurs informeren u graag over de mogelijkheden en de beste oplossing voor u.

Alle voordelen op een rij

  • Zonnepanelen leveren u altijd (ook bij bewolkt weer) gratis elektriciteit
  • Zonnepanelen hebben een lange levensduur van +/- 30-40 jaar
  • Zonnepanelen verdienen zich binnen 10 jaar terug.
  • U bespaart op uw energierekening een bedrag per geproduceerde kWh, incl. energiebelasting en BTW van € 0,225
  • Met een zonnepaneelsysteem levert u een bijdrage aan een duurzame leefomgeving
Steeds meer mensen kiezen voor zonnepanelen op hun dak. Een logische trend, zonnepanelen zijn namelijk niet alleen goed voor het milieu, maar zorgen ook nog eens voor een flinke besparing op uw maandelijkse energierekening. Maar hoe werken zonnepanelen eigenlijk? Zonnepanelen bestaan uit zonnecellen, die het daglicht opvangen en dit omzetten naar gelijkstroom. Omdat gelijkstroom niet gebruikt kan worden in een woning, worden zonnepanelen altijd voorzien van een omvormer. Deze omvormer zet de gelijkstroom om naar wisselstroom, waardoor de elektriciteit klaar is voor gebruik. Wanneer u zonne-energie tekort komt, dan kunt u dit aanvullen met reguliere energie van uw leverancier. Wanneer u juist teveel zonne-energie opwerkt, kunt u dit juist terugleveren aan het net. Zonnepanelen worden ook wel PV panelen genoemd, wat staat voor ‘Photo’ (licht) en ‘Voltaic’ (elektriciteit).
Ook met een klein beetje (zon)licht kan elektriciteit worden opgewekt. Maar de opbrengst is natuurlijk het grootst als de zon flink schijnt. In Nederland krijgt het aardoppervlak 1.000 W per m² aan zoninstraling op een zonnige dag.
Of de panelen stroom leveren, is te zien aan het lampje op de omvormer. Als dit continue brandt, dan wordt er stroom geleverd. Hoeveel stroom er geleverd wordt, kunt u zien met de opbrengstmeter.
De elektriciteit die de zonnepanelen opwekken, wordt direct gebruikt in de apparaten die u aan hebt staan. Uw koelkast bijvoorbeeld, de vriezer of de lampen. Als u meer stroom nodig hebt dan uw zonnepanelen leveren, dan komt de rest van het elektriciteitsnet. Verbruikt u minder, dan gaat de zonne-energie die u niet zelf verbruikt, naar dat openbare net. Uw energiebedrijf trekt die schone stroom dan af van uw energierekening. Krijgt u subsidie via de SDE-regeling, dan krijgt u bovendien een klein bedrag voor elke kWh zonnestroom die u opwekt. Daarvoor moet u wel een brutoproductiemeter installeren.
Nee. Het is niet veilig als uw zonnesysteem stroom kan leveren terwijl er geen netspanning is. Als u iets aan uw elektrische installatie wilt doen, schakelt u ook de netspanning uit. Stel dat uw zonnepanelen dan nog wel stroom zouden leveren, dan zou er een gevaarlijke situatie ontstaan.
Nee. De panelen worden door middel van dakhaken zwevend boven de dakpannen geïnstalleerd. De kabel gaat door het dak, u steekt de stekker in het stopcontact en u wekt uw eigen schone stroom op. U kunt ook een volledig dakgeïntegreerd systeem kiezen, waarbij de zonnepanelen fraai zijn verwerkt tussen de dakpannen.
Zonnepanelen vereisen vrijwel geen onderhoud. De panelen regenen schoon. Wel is het verstandig om af en toe te controleren of er op de panelen geen hardnekkig vuil zit. Zo ja, dan kunt u dit verwijderen met water en een zachte borstel.
Jazeker. Als de panelen op de juiste manier zijn aangebracht, zijn ze bestand tegen extreme weersomstandigheden, zoals storm, hagel, sneeuw en zware vorst.
De belastingdienst ziet het plaatsen van zonne-energiesystemen als woningverbetering. Daarom kunt u de aanschaf financieren met een extra hypotheek. De rente is fiscaal aftrekbaar. Wij bieden aantrekkelijke financieringsvormen aan waarbij u direct geld verdient met uw dak!
Waarschijnlijk niet. Een zonnesysteem valt meestal onder de inboedelverzekering. Dan hoeft u geen aparte verzekering af te sluiten. Wel raden we u aan uw verzekeraar te informeren dat u dit systeem heeft geplaatst.
Wij leveren het systeem binnen 4 tot 6 weken na betaling van de eerste factuur. Heeft u onze panelen mét installatie besteld, dan nemen we contact met u op voor een leverafspraak.

We kunnen bij slechte weersomstandigheden zoals sneeuw of extreme regenval besluiten dat installeren te gevaarlijk is. In overleg met u zullen wij dan de installatiedatum verzetten.

Vraag stellen

Naam

Email

Onderwerp

Vraag